2022 top 10 rijkste mensen in Suriname

Advertisement
Advertisement

Suriname rijkste mensen. Heb je je ooit afgevraagd wie de rijkste mensen van Suriname zijn? Top Most 10 schetst in dit artikel de rijkste mensen van Suriname in 2022.
Deze lijst bestaat voornamelijk uit politici die iets voor zichzelf hebben gemaakt.

Hier zijn de 2022 top 10 rijkste mensen in Suriname

Dit zijn volgens Top Most 10 de rijkste mensen van Suriname:

1. Dési Bouterse

Desiré Delano “Dési” Bouterse is een Surinaamse politicus die sinds 2010 president van Suriname is geweest. Van 1980 tot 1987 was hij de facto leider van Suriname na het uitvoeren van een militaire staatsgreep en het opzetten van militaire overheersing.

Bouterse is de voorzitter van de Surinameanse politieke alliantie Megacombinatie (“Mega Combination”) en de leider van de National Democratic Party (NDP), die deel uitmaakt van de Megacombination. Op 19 juli 2010 werd Bouterse verkozen tot president van Suriname met 36 van de 50 parlementaire stemmen en op 12 augustus 2010 werd hij ingewijd.

rijkste mensen in Suriname

Bouterse is een controversiële figuur, die door sommigen verantwoordelijk wordt gehouden voor talrijke mensenrechtenschendingen die tijdens de militaire heerschappij in de jaren tachtig zijn gepleegd. Het meest opmerkelijke was de moorden van december in 1982 van vijftien belangrijke oppositiecijfers. (Hij werd vervolgd in deze moorden en een proces werd in gang gezet, maar in 2012 heeft de Nationale Volksraad hem amnestie verlengd.) Hij wordt ook vermoed dat hij in 1986 de Moiwana-bloedbad heeft geleid tijdens de burgeroorlog door de Maroons, onder leiding van zijn vroegere bodyguard .

In 2000 werd Bouterse in Nederland afgevaardigd tot 11 jaar gevangenisstraf nadat hij 474 kilo cocaïne had veroordeeld. Bouterse protesteerde altijd zijn onschuld; Hij beweerde dat de ster getuige in het geval, Patrick van Loon, door de Nederlandse regering werd omgekocht.

Volgens WikiLeaks-kabels die in 2011 werden uitgegeven, was Bouterse tot 2006 actief in de drugshandel. Europol heeft een arrestatiebevel voor hem afgegeven. Als president van Suriname geniet hij van nationale immuniteit tegen arrestatie in zijn land. Omdat Bouterse voor zijn verkiezing in 2010 als staatshoofd werd beschuldigd van het drugsverslaving, geniet hij geen internationale immuniteit op deze kosten.

Advertisement

 

2. Ronald Runaldo Venetiaan

Ronald Runaldo Venetiaan is een voormalig politicus die diende als de 6e president van Suriname. Venetiaan verliet Suriname om wis- en natuurkunde te studeren aan de Universiteit van Leiden. In 1964 behaalde hij zijn doctorandus en keerde terug naar Suriname om leraar wiskunde en natuurkunde te worden.

Venetiaan is een wiskundige naast alle politieke activiteiten. Zijn achternaam betekent Venetiaan (een persoon uit Venetië) in het Nederlands. Venetiaan publiceerde zijn eerste poëzie onder het pseudoniem Vene in Mamio (1962). Het meeste van zijn werk werd nooit gepubliceerd, maar werd opgevoerd in theaterstukken. Venetiaan had ook het pseudoniem Krumanty gebruikt. Venetiaan werkt mee aan Chan Santokhi’s We gaan Suriname rood (We gaan Suriname redden) van 2020.

3. Jules Albert Wijdenbosch

Jules Albert Wijdenbosch, geboren op 2 mei 1941 in Paramaribo, is een Surinaams politicus die van 1996 tot 2000 president van Suriname was. Hij was lid van de Nationale Democratische Partij, die in de jaren tachtig de absolute macht in Suriname had. Hij was premier van april 1987 tot januari 1988, vice-president van januari 1991 tot september 1991 en president van september 1996 tot augustus 2000.

Nu is hij leider van het Democratisch Nationaal Platform 2000. De Jules Wijdenboschbrug, die het oosten van het land met Paramaribo verbindt, is vernoemd naar Wijdenbosch.

 

4. Ramsewak Shankar

Ramsewak Shankar, geboren op 6 november 1937, is een Surinaamse politicus die van 1988 tot 1990 de 4e president van Suriname was. Zijn regering werd omvergeworpen door Dési Bouterse die een bloedeloze militaire staatsgreep leidde. Shankar was eerder minister van Landbouw en Visserij van 1969 tot 1971.

Shankar is lid van de grote etnische Zuid-Aziatische gemeenschap in Suriname. Hij had gestudeerd aan Wageningen Universiteit in Nederland. Na zijn terugkeer in Suriname werd hij actief in de Progressieve Hervormingspartij. Hij steunde de onafhankelijkheid in 1975.

5. Patrick Pengel

rijkste mensen in Suriname

Patrick Pengel is een Surinaams politicus. Van 2015 tot 2018 was hij minister van Volksgezondheid en van 2018 tot mei 2019 voor Openbare Werken, Transport en Communicatie.

Pengel en collega-minister Regilio Dodson (Natuurlijke Hulpbronnen) stapten in mei 2019 op. Ze waren in opspraak geraakt vanwege belangenverstrengeling nadat de VHP stukken openbaar had gemaakt waaruit bleek dat ze eigenaar waren van een mijnbouwbedrijf. Pengel werd opgevolgd door Vijay Chotkan.

 

6. Niermala Badrising

Niermala Badrising (geboren 4 juli 1962) is een Surinaamse diplomaat en politicus. Zij was Minister van Buitenlandse Zaken van Suriname in de kabinet van president Dési Bouterse tussen 12 augustus 2015 en 1 februari 2017.

Badrising begon in 1989 bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze bleef daar tot 1996 werken, waaronder een term als hoofd van de Verenigde Sectie bij het ministerie van internationale organisaties. Tussen 1998 en 2012 werkte Badrising als senior adviseur en hoofdcoördinator bij het Bureau van de president van Suriname.

Advertisement

In november 2011 werd Badrising aangesteld als Permanent Vertegenwoordiger van Suriname aan de Organisatie van Amerikaanse Staten, met mede-accreditaties aan de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en Wereldbank. Zij heeft haar positie in januari 2012 aangenomen.

Op 13 augustus 2015 nam zij de positie van minister van buitenlandse zaken van Winston Lackin over. Op 1 februari 2017 werd ze vervangen door minister van Yldiz Pollack-Beighle. De Surinaamse regering heeft haar vervolgens voorgesteld als ambassadeur in de Verenigde Staten.

 

7. Ram Sardjoe

Ramdien Sardjoe is een Surinaamse politicus en was vanaf 2005 tot 2010 vice-president van Suriname. Hij is lid van de Progressive Reform Party (VHP).

 

8. Michael Ashwin Satyandre Adhin

Michael Ashwin Satyandre Adhin is een Surinaamse opvoeder, politicus en was de vice-president van Suriname tussen 2015 en 2020. Hij is lid van de Nationale Democratische Partij. Op 35-jarige leeftijd werd hij de jongste vice-president in de geschiedenis van Suriname die de Raad van Ministers leidde. Adhin is een hindoe van Indiase afkomst.

In juli 2013 werd Adhin minister van Onderwijs in het kabinet van president Dési Bouterse, ter vervanging van Shirley Sitaldin. Na de Surinaamse algemene verkiezingen van 2015, waarin Adhin werd gekozen in de Nationale Vergadering voor het kiesdistrict Paramaribo, werd hij op 12 augustus 2015 aangesteld als vice-president en diende hij tot 16 juli 2020. Adhin werd opgevolgd door Ronnie Brunswijk.

 

9. Mohamed Rashied Doekhi

rijkste mensen in Suriname

Mohamed Rashied Doekhi is een Surinaamse politicus en voormalig districtscommissaris van Nickerie. Vanwege zijn populariteit in het westelijke rijstdistrict, wordt hij ook wel de president van Nickerie genoemd. Hij was een lid van de Nationale Vergadering van Suriname, tussen 2000 en 2020 namens de Nationale Democratische Partij van Dési Bouterse.

 

10. Krishnakoemarie “Krishna” Mathoera

Krishnakoemarie “Krishna” Mathoera is een Surinaamse senior politieagente die in 2015 politicus werd. Ze was lid van de Nationale Vergadering in Suriname voor de Progressive Reform Party (VHP). Op 16 juli 2020 is Mathoera benoemd tot minister van Defensie.

Advertisement
Advertisement