fbpx

2021 Top 10 rijkste mensen in Suriname

1. Dési Bouterse

Desiré Delano “Dési” Bouterse is een Surinaamse politicus die sinds 2010 president van Suriname is geweest. Van 1980 tot 1987 was hij de facto leider van Suriname na het uitvoeren van een militaire staatsgreep en het opzetten van militaire overheersing.

Bouterse is de voorzitter van de Surinameanse politieke alliantie Megacombinatie (“Mega Combination”) en de leider van de National Democratic Party (NDP), die deel uitmaakt van de Megacombination. Op 19 juli 2010 werd Bouterse verkozen tot president van Suriname met 36 van de 50 parlementaire stemmen en op 12 augustus 2010 werd hij ingewijd.

rijkste mensen in Suriname

Bouterse is een controversiële figuur, die door sommigen verantwoordelijk wordt gehouden voor talrijke mensenrechtenschendingen die tijdens de militaire heerschappij in de jaren tachtig zijn gepleegd. Het meest opmerkelijke was de moorden van december in 1982 van vijftien belangrijke oppositiecijfers. (Hij werd vervolgd in deze moorden en een proces werd in gang gezet, maar in 2012 heeft de Nationale Volksraad hem amnestie verlengd.) Hij wordt ook vermoed dat hij in 1986 de Moiwana-bloedbad heeft geleid tijdens de burgeroorlog door de Maroons, onder leiding van zijn vroegere bodyguard .

In 2000 werd Bouterse in Nederland afgevaardigd tot 11 jaar gevangenisstraf nadat hij 474 kilo cocaïne had veroordeeld. Bouterse protesteerde altijd zijn onschuld; Hij beweerde dat de ster getuige in het geval, Patrick van Loon, door de Nederlandse regering werd omgekocht.

Volgens WikiLeaks-kabels die in 2011 werden uitgegeven, was Bouterse tot 2006 actief in de drugshandel. Europol heeft een arrestatiebevel voor hem afgegeven. Als president van Suriname geniet hij van nationale immuniteit tegen arrestatie in zijn land. Omdat Bouterse voor zijn verkiezing in 2010 als staatshoofd werd beschuldigd van het drugsverslaving, geniet hij geen internationale immuniteit op deze kosten.

8 of 8Next
Use your ← → (arrow) keys to browse